5 gyllene regler för vinlagring


vinlagring

1. Konstant temperatur

För åldring och lagring av vin ska det vara en konstant temperatur på 12 grader, då mår vinet som bäst. Variationer mellan 10-14 grader är ok. Vid servering av viner gäller dock helt andra temperaturer, och då kan det vara bra att ha flera olika temperaturzoner.

2. Inga vibrationer

Vibrationer är skadligt för vinet och därför vill man minimera dessa. Trähyllor absorberar vibrationer bättre än metall, och är därför att föredra. Det allra viktigaste är dock att kompressorn är utrustad med dämpare som gör den vibrationsfri. För serveringskylar är dock inte detta lika viktigt.

3. Inget ljus

Ljus snabbar på ett felaktigt sätt upp mognadsprocessen för viner. Därför har ett äkta vinlagringsskåp alltid en solid dörr. Vill man tvunget använda glassdörr för utseendets skull måste den vara UV-skyddad, men den riktige vinkännaren använder helt solid dörr. Ljus på insidan, som tillexempel finns i kylskåp, ska undvikas helt. Led-ljus är dock ok att använda.

4. Ingen lukt

Korken blir ofta sämre med åren, och släpper då in lukt i flaskan. Därför är det viktigt att man håller luften i vinkylen ren och fri från lukt. Det gör man bäst med ett kolfilter, men en bra cirkulation kan också vara en ok lösning.

5. Lämplig fuktighet

Vinets bouquet mognar genom en reduktionsprocess som måste vara luftfri. För att inte korken ska torka ut och börja läcka in luft, är det viktigt att vinet hålls vid en fuktighet över 50 %. En äkta vinkällare håller alltid en fuktighet mellan 50-75 %, då högre fuktighet kan skada etiketterna på vinet. Väldigt få vinkylar tar idag hand om luftfuktigheten på ett korrekt sätt. Det krävs oftast att man satsar på ett vinlagringsskåp för detta.